Uleiuri pentru toate gusturile

Fara ele, este de neconceput sa gatesti! Totul e sa stii pe care la ce il folosesti. Iar daca iti plac si cele foarte aromate, iata cateva sugestii binevenite.

Ulei de floarea-soarelui: un produs bogat in vitaminele A si E (are cel mai mare procent de vitamina E dintre toate uleiurile) si in grasimi polinesaturate. In general, este bun la orice: gatit, salate, maioneze etc. Este excelent pentru prajitul in recipiente de tuci.
Ulei de masline extra pur (extra virgin): un produs de calitate superioara, obtinut din masline, prin presare la rece. Este putin acid, insa foarte bogat in grasimi mononesaturate, vitamina E, acizi grasi esentiali si antioxidanti. Este folosit la orice preparat in care aroma sa delicata este pusa in valoare: paste fainoase, salate de orice fel, supe, inclusiv calirea superficiala a cepei si legumelor. Dupa preferinte, poate fi consumat si direct pe paine, in loc de unt.
Ulei de masline pur (virgin): are o aciditate un pic mai mare(2%) decat cel extravirgin. Contine de asemenea o cantitate apreciabila de grasimi mononesaturate. Se foloseste la prepararea diverselor feluri de mancare si a vinegretelor.
Ulei de masline: are o aciditate foarte ridicata; prin incalzire isi pierde aroma, insa o poate recapata prin amestecare cu ulei extra virgin. Este bun pentru prajeli in tigaie sau preparate date la cuptor, la temperaturi foarte ridicate.
Ulei de porumb: obtinut din boabe de porumb comestibil. Este foarte bun pentru prajeli in baie de ulei, incat are un punct de ardere foarte ridicat. Un alt avantaj este ca poate ajunge la temperaturi foarte mari fara sa-si piarda caracteristicile. Este recomandat in dieta diabeticilor.
Ulei de susan: este un produs greu, foarte concentrat, bogat in acizi grasi esentiali, omega 6 si omega 3, care duc la scaderea colesterolului. Este potrivit pentru sosuri de salate. In amestec cu ulei de floarea-soarelui, cel de susan nu isi pierde aroma cand este folosit la prajeli pripite, in tigaie (prin amestecare continua).

Unde e mai bine sa-l pastrezi: Pastreaza sticlele cu ulei intr-un loc racoros si intunecos, dar in nici un caz in frigider, pentru ca se poate solidifica. Evita sa pui sticla cu ulei langa aragaz, ca sa-ti fie la indemana, fiindca se rancezeste repede. Locul ideal de pastrare e cel mai racoros dulap din bucatarie. Chiar si uleiurile superioare incep sa-si piarda aroma dupa 6 luni de la deschiderea sticlei, asa ca mai degraba cumpara o sticla mai mica daca nu-l vei folosi prea des.

Nu iti neglija silueta: mancarea preparata cu ulei de calitate e delicioasa, dar asta nu inseamna ca poti manca pe saturate. Ca sa nu te ingrasi, redu aportul caloric al preparatelor folosind mult uleiuri aromate (de masline virgin, de susan). Mancarea va fi la fel de buna, insa vei folosi mai putin ulei.

Incearca arome inedite: Prepara in casa ulei cu rozmarin si usturoi, pe care-l poti folosi pentru cartofii la cuptor, sau chiar picurat pe paine crocanta. Intr-o sticla sterilizata in cuptorul cald, pune o ramura mai mare de rozmarin proaspat si 2 catei de usturoi, curatati si zdrobiti putin, apoi umple sticla cu ulei de masline extra virgin.
Da un gust deosebit salatelor cu ulei cu busuioc. Incalzeste la foc mic 1 litru ulei de masline, pana la temperatura de 40 grade Celsius. Rupe cateva ramurele proaspete de busuioc, pune-le intr-o sticla sterilizata, toarna uleiul caldut peste ele si astupa bine recipientul.

Niciun comentariu: