Ierburi pentru trup si suflet: stresul si depresia

Exista plante care ne ajuta sa putem trece mai usor peste situatiile stresante si care ne fac sa privim viata cu optimism si incredere. Oricand avem nevoie sa ne destindem nervii, putem apela cu incredere la natura, la plantele tamaduitoare, atat de raspandite in zilele noastre sub forma de ceaiuri, uleiuri volatile sau ca atare.
Levantica: un remediu clasic de calmare si inlaturare a starilor de anxietate (neliniste nelamurita), a insomniilor, a depresiilor si chiar a durerilor musculare. Are efect relaxant asupra corpului si a mintii.
Folosire:
maseaza usor zona dureroasa cu ulei volatil de levantica sau toarna cateva picaturi in cada plina cu apa. Ars intr-o lampa de aromoterapie, uleiul de levantica ajuta la crearea unei atmosfere destinse, prielnica unui somn odihnitor. Este un remediu ideal pentru intreaga familie, inclusiv pentru copii. Pentru picioare obosite, incearca o baie de 10 minute cu apa calduta in care ai pus cateva picaturi de ulei de levantica.
Sunatoarea: este o planta des folosita in tratarea tulburarilor digestive (ulcer, boli ale ficatului si vezicii biliare). Mai nou, s-a descoperit ca sunatoarea poate atenua sau chiar combate starile de deprimare si revigoreaza sistemul nervos, fiind folosita cu succes si in tratarea oboselii care insoteste de obicei depresiile.
Folosire:
sub forma de infuzie sau capsule. Ceaiul de sunatoare vindeca incet, dar sigur, efectele fiind vizibile numai dupa o administrare indelungata, sub supravegherea medicului. Masajul cu ulei de sunatoare este benefic in cazul starilor de stres, al loviturilor sau nevralgiilor. Se aplica pe locul afectat si se maseaza usor.
Musetelul: este indicat printre altele si pentru calmarea starilor de tensiune generate de stres si pentru inlaturarea starilor de deprimare si anxietate.
Folosire:
sub forma de ceai, indulcit cu putina miere.
Cimbrul: este un puternic antiseptic, fiind bun si pentru tratarea starilor depresive (pesimism, retragere in sine, neincredere in fortele proprii). Ajuta la invingerea starilor de teama si de apatie.
Folosire:
adaugat (uscat sau proaspat) in cada cu apa pentru baie, sau sub forma de ceai, indulcit cu putina miere.


Bookmark and Share

Niciun comentariu: