Indepartarea petelor: merita sa incerci! #1

De cate ori nu vi s-a intamplat ca atunci cand va asteptati mai putin, din graba sau neatentie, sa varsati paharul cu vin sau lingura cu mancare pe haine sau pe fata de masa? In general, indepartarea petelor nu e simpla, dar nici imposibila; totul e sa stii ce sa faci, si sa actionezi rapid.
Inainte de toate, trebuie indepartat surplusul prin tamponare cu o bucata de bumbac, sau chiar servetele de bucatarie, fara insa a freca sau a sterge din centrul petei spre margini, doar nu doresti sa intinzi si mai mult pata, sau sa o fixezi in material. Si in nici un caz nu calca hainele inainte de a scoate petele, pentru ca sub actiunea caldurii petele se vor fixa bine in tesatura si vor fi foarte greu de indepartat mai apoi! Scoaterea petelor mai depinde si de material, astfel ca pentru cele deosebite, scumpe, e mai bine sa apelezi la o curatatorie uscata sau umeda, in functie de material.
* petele de iarba: intai frecati usor pata cu o carpa imbibata in alcool de 90 grade; daca nu se curata in totalitate, inmuiati hainele intr-o solutie de apa si clor, sau otet alb - pentru cele colorate - si apoi spalati normal, cu detergent.
* petele de rugina: in nici un caz nu le lasati sa se invecheasca, pentru ca pot gauri materialul. Se indeparteaza prin acoperirea petei cu sare si frecarea cu o jumatate de lamaie, sau stoarce zeama pe pata, peste sare, si las-o o ora sa actioneze, dupa care spala normal.
* petele de grasime: in primul rand absoarbe surplusul de grasime cu un servet, sau si mai bine, presara din abundenta talc pe pata si lasa vreo doua ore sa actioneze, dupa care freaca bine cu un servet si apoi sterge cu acetona. O alta metoda, mai la indemana, in cazul petelor proaspete, e detergentul de vase, sau altul puternic degresant; spala bine pata sau acoper-o cu un strat gros de detergent de vase si da-o la masina de spalat, care va face treaba pentru tine.
* petele de sange: cel mai bine se curata cu apa foarte rece; daca nu da rezultat, se imbiba pata cu apa oxigenata si se lasa sa actioneze putin, sau se inmoaie intr-o solutie din aspirina si un pahar cu apa, sau 2 lingurite amoniac si 500ml apa - solutie utila si in cazul petelor de farduri. O solutie si mai simpla pentru astfel de pete e aplicarea unui strat consistent de sare pe pata si umezirea cu apa, apoi frecare cu o carpa curata pana dispare; rezultatul se va obtine mai greu in cazul petelor vechi, dupa frecarea insistenta cu multa sare.
* petele de arsura, cum ar fi cele de la fierul de calcat: ies prin imbibare cu lapte rece sau apa oxigenata, si spalare normala.

Niciun comentariu: