Machiajul permanent. DA sau NU?



Cate femei nu si-ar dori sa se trezeasca dimineata cu un look fresh: ochi si buze conturate, sau sprancene perfect creionate; sa nu mai fie nevoite sa se machieze?
Desi exista nenumarate motive legitime si logice pentru a-ti dori un astfel de machiaj, permanenta este totusi adesea extrem de intimidanta. Daca te gandesti la vremea cand ai inceput sa te machezi, vei constata ca pana azi ti-ai schimbat stilul de mai multe ori. Este o temere perfect justificata, dar micropigmentarea tinde de obicei catre accentuarea unui aspect natural. Cu alte cuvinte, daca esti satena nu ar trebui sa-ti faci un machiaj permanent la ochi intr-o nuanta de albastru cobalt. Mai curand o nuanta usoara de maro. Sunt disponibile multe culori, dar este recomandabil sa ramai la nuante neutre. Pana la urma, nu doresti sa porti permanent un machiaj de seara, indiferent de situatie.
Trebuie sa iei in considerare faptul ca odata cu maturizarea fizica si psihica, machiajul pentru care ai optat nu se mai potriveste, sau nu mai e la moda. Sau cine stie, la 60 de ani vei vrea sa faci un lifting facial, insa vei avea ca rezultat ridicarea exagerata a sprancenelor tatuate in tinerete. Bineinteles ca poti apela din nou la machiajul permanent pentru corectari sau rectificari, insa nu intotdeauna este posibil!
Un alt lucru de luat in seama e alegerea persoanei care va efectua tatuarea (caci pana la urma asta e, tatuare, fie ca se face manual sau cu ajutorul aparatelor). Indicat e sa mergi la un cosmetician cu experienta in machiaj permanent, la un chirurg plastician sau la un tatuator. In zilele noastre nu se mai pune problema unei posibile infectari in urma tatuarii, incat saloanele trebuie sa indeplineasca niste conditii stricte de igiena pentru a presta astfel de servicii; iar pe de alta parte, ce salon ar risca falimentul si pierderea clientilor nerespectand regulile?
Trebuie sa mai stii ca machiajul permanent se face sub anestezie locala, de obicei cu o crema, iar senzatia perceputa va fi de usoara iritare, jena. Durerea poate aparea in cazul tatuarii buzelor sau a 'coditei' la conturul ochilor. Ca la orice tatuare, dupa efectuarea operatiei zona va fi usor umflata si rosiatica. Vindecarea completa apare dupa 10 - 14 zile, cand toate scuamele au cazut. Nu uita ca rezultatul final va fi mai estompat decat cel imediat dupa tatuare!
Rareori apare alergia la pigmenti, manifestata prin umflarea si inrosirea pronuntata a zonei, care dureaza mai mult timp decat e normal, sau scarificarea tatuajului, caz in care e nevoie de retusuri pentru umplerea zonei mediane care ramane nepigmentata, sau a rectificarii conturului inestetic, cu acumulari de pigment in unele zone. Alergia poate surveni si la cativa ani de la tatuare, deci trebuie sa va asteptati la eventuale corectari.
In multe cazuri se vorbeste de machiaj semipermanent, insa nu va lasati pacalite; nu exista tatuare semipermanenta, incat pigmentii se introduc in al doilea strat al pielii, si nu sunt afectati de descuamare sau alte procese fiziologice. Pentru ca pigmentul sa ramana in piele mai mult timp trebuie introdus in epiderma, si nu va iesi de acolo decat cu laser. Culoarea se poate schimba in functie de tipul de piele; astfel, un negru poate tinde in timp catre maron, verde inchis sau albastru inchis. Decolorarea tatuajului pe parcursul anilor e foarte rara, si insignifianta, deci nu va bazati pe asta cand recurgeti la machiajul permanent.
Indiferent de motivele pentru care vrei sa optezi pentru un machiaj permanent (ten gras, factori de mediu - ploaie, ceata sau caldura - , innotul la piscina sau chiar lipsa timpului aferent aplicarii machiajului), nu uita sa te gandesti bine inainte de a lua o decizie!

Niciun comentariu: